Sorting
Source
Katalog zbiorów
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Proza
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(4)
Branch
Wypożyczalnia
(4)
Author
Brzeziński Marek
(1)
Czesak Artur
(1)
Hilts Elizabeth
(1)
Kwaśniewska Anna
(1)
Mehrotra Rajiv (1953- )
(1)
Rusinek Joanna (1979- )
(1)
Rusinek Michał (1972- )
(1)
Sałbut Bartosz
(1)
Tenzin Gjaco (Dalajlama XIV ; 1935- )
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
1901-2000
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dorośli
(1)
Dzieci
(1)
Demographic Group
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Subject
Brzeziński, Marek
(1)
BsTan-'dzin-rgja-mco (dalajlama XIV ; 1935- )
(1)
Dialekty i regionalizmy
(1)
Język polski
(1)
Kobiecość
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Lamaizm
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Samopoznanie
(1)
Sukces
(1)
Słownictwo
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Genre/Form
Atlas językowy
(1)
Powieść
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Językoznawstwo
(1)
4 results Filter
Book
In basket
18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora... od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii... Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej. To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. Kulinaria (1 egz.)
Book
In basket
(Onepress)
(Sensus)
Poznaj swoją Wewnętrzną Diablicę. Nawiąż z nią kontakt. I razem zjadajcie na śniadanie wszystkie Grzeczne Dziewczynki, popijając przy tym czarną jak smoła kawę. Nazywaj rzeczy po imieniu, mów wprost, w nic nie owijaj i niczego nie pomijaj. Bądź sobą i ciesz się z tego, co Ty nazywasz sukcesem. Nie marnuj sił i czasu na bezsensowne obowiązki. Pokaż światu nową, pewną siebie i budzącą szacunek innych Ciebie. [z okł.]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. Powieść (1 egz.)
Book
In basket
Mikmaki w cynkach chodzą po ulicach Szczecina! W Grudziądzu dzieci robią szneki, a Lubawa pełna jest wesołych fofelków. Fiksmatynta zapełniają gnieźnieńskie szuflady, chociaż w Częstochowie mogą być też pakowane w zrywki. Co oznaczają te tajemnicze słowa? Dowiesz się czytając książkę Michała Rusinka, który wybrał się w podróż po Polsce śladami regionalizmów. W atlasie wyjaśnia ich znaczenie za pomocą opisów i wierszyków. Czy na klopsztandze, czy w czasie siąpawicy nie róbcie sobie siupy i poznajcie słowa używane przez mieszkańców polskich miast, miasteczek i wsi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. Literatura dla dzieci (1 egz.)
Book
In basket
(Editio)
Niniejsza książka stanowi zapis rozmów z Dalajlamą - zawiera jego przemyślenia i spostrzeżenia, wyrażane i dokumentowane w ciągu ponad dwudziestu pięciu lat. Przekonują nas one, że możemy podążać jego śladami i powtarzać jego sukcesy. Dalajlama konsekwentnie przypomina, że nie można przyjmować żadnej nauki czy filozofii w sposób bezkrytyczny, dogmatyczny i czołobitny. Chociaż pewne tezy mogą wydawać się przydatne z duchowego punktu widzenia, należy zawsze poddać je weryfikacji logicznej. Buddyjski przywódca oczekuje, że jego samego, a także wszystko inne, rozpatrywać będziemy w takiej właśnie perspektywie. Prosił, by w ten sposób podchodzić i do tej książki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. Religia (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again